Фестивал на индийското кино “Намасте България”

Един от проектите на фондацията за представяне на индийска култура в България е Индийски Филмов фестивал “Намасте България”

Веднъж се живее (Zindagi Na Milegi Dobara) 2011

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013
Филм на годината и награда за най-добра режисура за 2012 от IFFA film awards

Резюме:
Филм на годината и награда за най-добра режисура за 2012 от IFFA film awards В началото на филма Кабир (Абхай Деол) прави предложение на Наташа (Калки Коечлин). Семействата им се срещат на тържеството за годежа. На тържеството Наташа научава, че Кабир планира 3-седмично пътешествие за бакалавърска степен в Испания заедно с приятелите си от гимназията Имран(Фархан Актар) и Арджун(Хритик Рошан). Кабир й обяснява, че тримата си имат отдавнашна договорка и по време на пътуването всеки ще избере рисков спорт, който да опитат заедно.
На Арджун обаче не му се участва в пътешествието поради работохолизма и пристрастието му към парите. Става ясно, че бившата му приятелка го е напуснала точно заради тези слабости.
Имран си има и допълнителна собствена програма за пътуването – да открие биологичния си баща Салман Хабиб, който е художник в Испания.
Тримата заминават за Испания, където смятат да посетят Коста Брава, Севиля и Памплона.

Още за филма


Първенец на гимназията (Student of the Year) 2012

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013
Резюме:
Сюжетът започва с това, как деканът Йогиндра Вайшищ (Риши Капур) постъпва в болница и студенти от любимия му випуск отново се събират, за да се срещнат с него. Оттук нататък сюжетът припомня тяхното минало в гимназията „Св. Тереза”. Рохан „Ро” Нанда (Варун Дхаван) е син на бизнес магнат(Рам Капур), който се бори със сложните взаимоотношения с баща си и знае, че спечелването на трофея „Първенец на гимназията” ще му осигури одобрението, за което подсъзнателно копнее. Абхиманю „Абхи” Сингх(Сидхарт Малхотра) е от семейство от средната класа, учи със стипендия и иска да постигне големи успехи и просперитет; първата стъпка към които ще бъде трофеят „Първенец на гимназията”.

Още за филма


Играта (Game) 2011

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013

Резюме:
Кабир Малхота е магнат милиардер, който кани четирима души в дома си на гръцки остров. Никой от поканените не се познава отпреди, а Кабир изпраща на всички различни писма и ги примамва с различни обещания. Тези четирима души са: Нийл Менон (Абишек Бачан), собственик на казино в Турция. Той има финансови проблеми с шефове на банди, с които Кабир предлага да му помогне. Викрам Капур (Джими Шергил) – актьор, който има проблеми с наркотиците и с кариерата си. Кабир му пише, че желае да финансира най-големия филм, правен някога досега и предлага на Викрам роля в него. ОП Рамзи (Боман Ирани), политически лидер в Тайланд. Кампанията му е под заплаха от скандал и Кабир предлага да му предостави ново финансиране

Още за филма


Билу бръснаря (Billu Barber) 2009

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013

Резюме:
Билу (Ирфан Хан) е беден бръснар, който живее с жена си Биндя (Лара Дутта) и двете им деца Гунджа (Митали Маякар) и Ронак (Пратик Далви) в село Будбуда.Той прекарва част от времето си и с близките си приятели Будбудия (Раджпал Ядав) и Наубат Чача(Асрани). Макар и да мизерства, живътът на Билу не се отличава с особени събития, докато суперзвездата от Боливуд Сахир Хан (Шарух Кхан) не пристига в селото, за да снима филм.

Още за филма


Историята на нашата любов (Teri Meri Kahaani) 2012

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013

Резюме:
Сюжетът на филма започва през 1960г. , когато многообещаващият музикантна име Говинд (Шахид Капур) скача във влака за Бомбай, Индия. Във влака той среща Руксар (Приянка Чопра) – млада жена, избягала от къщи заедно с най-добрата си приятелка, за да стане известна филмова звезда. Двете са свързани заради кариерите си, но пътищата им се разделят след пристигането им в Бомбай. Докато търси хотел, Говинд се натъква на Махи – уверено и модерно момиче. След няколко неловки срещи двамата постепенно стават приятели.

Още за филма


English – Vinglish 2012

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013

Резюме:
Шаши (Шридеви) е домакиня на средна възраст от щата Махаращра, която припечелва допълнително като прави и продава сладкиши (ладу). Тя е всеотдайна домакиня, а семейството й я приема за даденост. Осмивана е заради лошия си английски от съпруга си Сатиш (Адил Хусейн) и непълнолетната си дъщеря. Шаши е обект на критични забележки от страна на Сатиш, а дъщеря й Сапна, която е в 7-ми клас, дори се срамува да запознае майка си с приятелите и с учителите си, защото английският й е слаб. Но малкият й син Сагар я обича такава, каквато е. Сестрата на Шаши, която живее в Ню Йорк, кани семейството й на сватбата на дъщеря си. Взимат решение Шаши да отиде сама в Ню Йорк, за да помогне на сестра си с организирането на сватбата.

Още за филма


Коктейл (Cocktail) 2012

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013

Резюме:
Когато Вероника (Дийпика Падуконе) и Мийра (Диана Пенти) започват да живеят заедно по време на летния сезон в Лондон, те имат съвсем различни програми. Мийра е свита, интровертна, и се възстановява от измамния си брак с Кунал Ануджа, който е прахосал всичките й спестявания под предлог, че ще създаде условия да се установят в Лондон. Тя прекарва времето си под покрива на Вероника, докато успее да стъпи на краката си и да намери работа в тази чужда държава. От друга страна, Вероника е калпазанка, импулсивна, непрекъснато търси нещо, което да я отвлича от необходимостта да се занимава с проблемите на трудното си детство. Тъй като са пълни противоположности, това ги сближава и формира лоялно и стабилно приятелство.

Още за филма


Ра.Едно (Ra.One) 2011

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013

Резюме:
Ра.Едно е научно-фантастичен филм на режисьора Анубхав Синха и е с участието на Шарух Кхан, Карина Капур и Арджун Рампал. Идеята за сценария хрумва на Синха от телевизионна реклама.
Филмът проследява историята на Шекар, дизайнер на електронни игри, който създава игра, управлявана с движение на тялото. В нея лошият супер-герой (Ра.Едно) е по-силен от добрия (Джи.Едно). Ра.Едно успява да избяга от виртуалния свят и иска да убие Луцифер – динственият играч, дръзнал да оспорва могъществото му.

Още за филма


Aгент Винод (Agent Vinod) 2012

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013

Резюме:
Боливуд се обръща към интерпретация на Джеймс Бонд и прави един много добър филм в стила на Ян Флеминг.

В пустинята Дащт-Е-Марго, в далечен Афганистан, в един талибански лагер, служителят на ІСІ (Корпорация „Разследващи консултанти”) полк. Хузефа, разпитва пленник (Сайф Али Кхан), заподозрян, че е агент на Крилото за изследвания и анализи (RAW). Мъжът разкрива подробности за операциите на RAW в Афганистан в замяна на пари и безопасно преминаване през границата. Той издава, че неговият колега майор Раджан също е проникнал в лагера. Това обаче е само уловка, защото двамата надвиват похитителите си и успяват да се измъкнат от лагера. Докато бягат, те спасяват момиче на име Фара. Мъжът наистина е агент на RAW и псевдонимът му е агент Винод.

Още за филма