Фондация Намасте България представя:

100 години Индийско Кино

Тази година индийската филмова индустрия чества 100 години от създаването си.

[youtube]2gmYNvdSkfk[/youtube]


Индия в картини и звук


[youtube]1y3TkLtgT7I[/youtube]


Проекти на Фондацията

Специалност индология към СУ „Св. Климент Охридски” и посолството на Република Индия в София Ви канят за пети пореден път на честването на световния ден на езика хинди, което ще се състои в аулата

на 29 март 2011г.
от 18:00ч

Тържеството ще бъде тематично посветено на индийските филми и ще включва прожекциии на „Образи от Девдас”, късометражен филм, създаден от студенти от специалността, както и на „Сватбени агенти” („Band baaja baaraat”) на режисьора Маниш Шарма. И двата филма са субтитрирани на български език.


Индийска култура в България

Изложба на Гаятри Манчанда в София
21-30 март 2011
Галерия “Средец”
бул. Ал. Стамболийски 17

Писмо на Художника

Гаятри започва да се занимава с живопис преди около петнадесет години, като в началото рисува сцени от ежедневнието на хората.

В творбите си използва предимно акварел и акрил. Акварелът е предизвикателство и я привлича, защото изисква умения и дисциплина и произведенията в акварел обикновено трябва да бъдат формално структурирани. Единствено след щателни експерименти в продължение на много години тя е в състояние да премине от фигуративни сцени към абстракции, използвайки акварел. Харесва да рисува картини на индийски народни и класически танцьори , в които се опитва да улови техните движения, докато те създават своята магия на сцената.

Акрилът й дава повече свобода да освободи линиите на картини си и да се наслади на нюансите на по-силни, смели, по-експериментални приложения на цветовете. Както и в акварела, тя скоро се отдалечава от фигуративните композиции към по-спокойни, абстрактни интерпретации на цвят и движение. Очаква да продължи с тази фаза още няколко години преди да се завърне отново към фигуративната живопис. Също така експериментира с необичайни цветови комбинации и открива, че не съществуват граници за тях.
Продължи

Галерия