English – Vinglish 2012

Индийски Филмов фестивал Намасте България 2013Този филм можете да гледате като част от програмата на Индийския Филмов фестивал Намасте България 2013 на:

3ти юни (понеделник)
от 20:30ч
в Дом на Киното
ул. Екзарх Йосиф 37, София

Резюме:
Шаши (Шридеви) е домакиня на средна възраст от щата Махаращра, която припечелва допълнително като прави и продава сладкиши (ладу). Тя е всеотдайна домакиня, а семейството й я приема за даденост. Осмивана е заради лошия си английски от съпруга си Сатиш (Адил Хусейн) и непълнолетната си дъщеря.

Шаши е обект на критични забележки от страна на Сатиш, а дъщеря й Сапна, която е в 7-ми клас, дори се срамува да запознае майка си с приятелите и с учителите си, защото английският й е слаб. Но малкият й син Сагар я обича такава, каквато е.

И още за филма

Сестрата на Шаши, която живее в Ню Йорк, кани семейството й на сватбата на дъщеря си. Взимат решение Шаши да отиде сама в Ню Йорк, за да помогне на сестра си с организирането на сватбата. Съпругът и децата й ще се присъединят към нея по-късно, за самата сватба. Докато Шаши е в Ню Йорк и помага за сватбата на племенницата си, тя тайно се записва на курс по разговорен английски, където й обещават да научи езика за четири седмици. Групата от курса включва детегледачка-мексиканка, пакистанец – шофьор на такси, фризьорка-китайка, софтуерен инженер от Тамил Наду, тихо и сърдито дете на Африка и внимателен френски майстор-готвач на име Лоран (Мехди Небу). Шаши бързо изпъква като най-перспективната и старателната от класа си. В разгара на всичко това тя установява, че Лоран е привлечен от нея поради впечатляващата й красота.Междувременно племенницата на Шаши, Радха (Прия Ананд), разбира за тайния й курс по английски, подкрепя я и й помага в постигането на целта й. Шаши започва да гледа английски филми нощем и съвестно да си пише домашните – всичко това с цел да усъвършенства уменията си за четене и писане на английски, и най-вече за да заслужи уважението на семейството си, което с право й се полага.

Преподавателят Дейвид Фишер съобщава, че за да завърши курса по разговорен английски, всеки от обучаемите трябва да издържи финалния изпит. Изпитът представлява 5-минутна реч, която всеки следва да подготви и изнесе, и тя ще бъде оценена от преподавателя, който след това ще издаде сертификат.

Семейството на Шаши се присъединява към нея в Ню Йорк по-рано от очакваното, като изненада. Затова Шаши не може да присъства на часовете и да се подготвя за последния си изпит. Датата на изпита съвпада с датата на сватбата, така че тя ще пропусне изпита.

Трейлър на филма:

Станете един от 150,000 фенове на филма във Facebook

Още за филма и права